כמה זה נוח לצאת לגינה ולקטוף לנו קצת צמחים מסוגים שונים כדי לטפל בכאב הראש שתקף אותנו פתאום, או להרגיע בטן עצבנית, להוריד לחץ דם, לאזן את התשוקה לסוכר, לעזור לנו להירדם וגם לתבל את התבשיל שהכנו בספונטניות לאורחים, שהודיעו שהם קופצים לביקור. כל זאת בלי הטרחה של ללכת לבית המרקחת או לסופר ולהשתמש בתרופות ובחומרים שאין לנו מושג מה יש בהם ותופעות הלוואי שלהם רבות.
נוח, אולם היום רובנו לא עושים זאת, כי המזון המתועש והמוכן מייתר לנו את הצורך להשתמש בתבלינים אמיתיים ובחוש הטעם שלנו על מנת להתנסות ולהרכיב טעמים חדשים. התרופות המסחריות מטפלות בסימפטומים המיידיים שלנו במקום להתעכב ולמצוא את שורש הבעיה ולטפל בסבלנות בגורמים לה. אנחנו רוצים הכל מהר, כאן ועכשיו, ובדרך מאבדים את החוויה הייחודית של ההתחברות לגוף, לנפש ולטבע.
הבעיות, שנגרמות בגלל זה, כבר ידועות היום. אנחנו אוכלים הרבה יותר מדי מלח, סוכר, שומן טרנס, צבעי מאכל וכימיקלים אחרים בגלל השימוש במזון מתועש. אנחנו מאפשרים לבעיות בריאותיות להמשיך ולהתפתח, כי אנחנו לא מטפלים בגורמים אלא רק בסימפטומים ובכך דוחים את ההתפרצות, עד שכבר אין ברירה והמצב חמור מדי.
דווקא מתוך המצב הזה פורח טרנד החזרה לטבע. שומעים יותר ויותר על אנשים שמאמצים תזונה טבעית שקרובה למקורות, אנשים לומדים שוב לבשל בריא במקום לקנות אוכל מוכן, ויש התעניינות הולכת וגדלה ברפואות הקדומות.
אין להמעיט בחשיבותה של הרפואה המערבית. היא זו אשר הבינה את הקשר בין היגיינה לבריאות, פיתחה את החיסונים שמצילים מדי שנה מיליוני אנשים, גילתה את האנטיביוטיקה, האריכה את תוחלת החיים ואף המציאה תרופות שלא ניתן היה למצוא בטבע.
אולם באופן כמעט פרדוקסלי השימוש ההולך וגובר בתרופות המסחריות הביא להתפתחות מחלות חדשות, תופעות לוואי קשות, וכן לקיומן של בעיות פיזיולוגיות שהיו יכולות להיפטר בקלות אם לא היו מטושטשות ומוסתרות באמצעות טיפול בסימפטומים בלבד.
בשורה התחתונה, בעוד שהרפואה המערבית נוטה להמליץ על תרופה למחלה הספציפית שבה האדם לוקה, ולעיתים יוצרת בדרך בעיות חדשות, הרפואה הטבעית מאמינה, שכל מחלה, פיזית או נפשית, מקורה בחוסר איזון והרמוניה בין המטופל לבין הסביבה וקשורה בנסיבות חייו, ומנסה להחזיר את האיזון על מנת לרפא את כל הגוף ולא רק מצב ספציפי.
וכאן באים לעזרתנו צמחי המרפא והתבלין!
מטרת הטיפול בצמחי המרפא היא לשקם את פעילותו התקינה של הגוף, ובכך לסייע לו להבריא את עצמו. אבל לא תמיד צריך לחכות עד שנגיע לטיפול מקיף ועמוק. אנו יכולים לעזור לגוף שלנו לשקם את פעילותו באמצעות שימוש יומיומי בצמחי מרפא פשוטים ושכיחים שנמצאים ממש לידנו. כל שנדרש הוא קצת תשומת לב.
אז מה יש לנו במטבח ואיך זה עוזר לנו?
בזיליקום – מסלק תולעים מהמעיים, מקל על הצטברות גזים ועוויתות במעיים, אנטי-בקטריאלי, טוב בעיקר לבעיות עיכול. שמן בזיליקום טוב לטיפול באקנה. כמו כן, לטיפול באימפוטנציה, עקרות, אל-וסת, כאבי מחזור, טוב לאסתמה, הצטננות, שיעול ונזלת (מתכון לרוטב פסטו בסוף המאמר).
ג'ינג'ר – מגביר זרימת דם, מקל על הצטברות גזים ועוויתות במעיים, מוריד כולסטרול, מונע בחילות, ממיס ליחה. ניתן להוסיף לתבשילים אסיאתיים ובכל מקום שרוצים טיפה חריפות. ניתן לאכול חי ומגורר מהשורש, לחלוט או להרתיח את השורש ולשתות כתה או לתבל באבקה המיובשת (תבלין).
כוסברה – מקל על הצטברות גזים וכאבי בטן, מוריד מתח וכיווצי שרירים, לטיפול בזיהומים בדרכי השתן, מחלות עור, כוויות, כאבי גרון, קשיי עיכול ואלרגיות. ניתן לפזר את העלים בסלט, להוסיף לתבשילים, להוסיף זרעי כוסברה להשרייה של קטניות ולמי הבישול. (מתכון לסלט עשבים בסוף המאמר).
כורכום – אנטי-דלקתי, מסייע להגנה מפני סרטן, נגד דלקות פרקים מכל הסוגים, נגד מחלות דלקתיות של מערכת העיכול (קרוהן, קוליטיס), נגד מחלות לב וכלי דם (כולסטרול, טרשת עורקים), לטיפול בסוכרת, השמנה ובעיות חילוף חומרים, מחלות כבד ודלקות כבד וכיס המרה, מחלת הנשיקה, חולשה חיסונית, אסטמה של העור (אטופיק דרמטיטיס), אקנה, דלקות במערכת הנשימה. ניתן להשתמש באבקה המיובשת (תבלין) או להרתיח את השורש החי לתה ולרטיות.
מליסה – התרופה האידיאלית למערכת עצבים לא מאוזנת. אנטי-ויראלית, אנטי-עוויתית למערכת העיכול, מרגיעה, ליפול בחרדה, לחץ ומתח, כדאי לשים טיפה של שמן מליסה טהור על פצע הרפס והפצע לא יתפתח או יגליד במהירות. מרגיעה דפיקות לב, נדודי שינה ואסתמה, טובה ללחץ דם גבוה ולעצבנות. ניתן לחלוט את העלים להכנת תה.
עץ התה – מסייע לטיפול בהצטננות ובשיעול, להקלה על סינוסים סתומים, נזלת ואסתמה, לכאב שיניים, לכאב ראש, לקשיי עיכול, להרגעת הקיבה, מכייח, משכך כאבים קל, מחטא ומזרז ריפוי פצעים. ניתן להשתמש בשמן האתרי ישירות על העור.
פטל – מכווץ, מחזק את הרחם בהריון, בטרימסטר האחרון של ההריון מרגיע את שריר הרחם ומזרז לידה. בגירגור לדלקות פה, לשטיפת עיניים בדלקת הלחמית, להרגעת טראומה, כאבי שרירים ועצמות, אי הופעת מחזור ושלשול.
פטרוזיליה – מקל על נפיחויות וכאב בטן, מוריד מתח וכיווצי שרירים, ממריץ פעילות מעיים, משתן, מזרז את המחזור, אנטי-בקטריאלי, נוגד כאבים ראומטיים, מזרז ייצור חלב אם. לטיפול בזיהומים במערכת השתן, אבני כליות, עיכול חלש, גזים, מזרז החלמת הרחם לאחר לידה, להמרצת זרימת חלב אם (אין להשתמש בזרעים ובעלים בזמן הריון). ניתן לפזר את העלים בסלט ולהוסיף לתבשילים.
ציפורן – מקל על כאב, מקל על הצטברות גזים ועוויתות במעי, בשימוש חיצוני לשיכוך כאבי שיניים, לדלקות בקיבה, לקשיי עיכול ולתולעים במעיים.
קינמון – מקל על הצטברות גזים וכאבי בטן, מעורר תאבון, מוריד מתח וכיווצי שרירים, נגד שלשול אצל תינוקות, מסייע במניעת הצטננות ושפעת, מסייע לשמירה על רמת סוכר מאוזנת בדם. ניתן לחלוט מקלות קינמון לתה ולהוסיף כתבלין לתבשילים ולקינוחים.
קמומיל – מלך הצמחים, מרגיע, נוגד עוויתות, אנטי-בקטריאלי, אנטי-פטרייתי, מחטא, מקל על כאב, מזרז החלמת פצעים, מקל על הצטברות גזים וקשיי עיכול, מרגיע דלקות קיבה ומעי רגיז, מקל על כאבי מחזור, מיגרנה, ראומטיזם, גאוט, מקל על דלקות עור ואקזמה, מסייע לריפוי כוויות ופצעים. ניתן לשימוש כחליטה וברטיות לשימוש חיצוני.
רוזמרין – אנטי-דלקתי, ממריץ זרימת דם, מרחיב כלי דם, משקם את המערכת בעצבית, מחטא, לטיפול בדיכאון, תשישות, מיגרנות ובעיות עור, לתפקוד לקוי של הכבד עקב זרימת דם לקויה, מצוין לטיפול בקשקשים ונגד נשירה!
שום – אחד מפלאי הטבע, עושה כמעט הכל: אנטי-בקטריאלי, אנטי-ויראלי, מחטא, מכייח, מעורר הזעה, קוטל תולעים, מוריד לחץ-דם וכולסטרול, מונע קרישת דם, מחזק את המערכת החיסונית. אפשר להוסיף אותו לבישול (כמה שיני שום עושות נפלאות לכל תבשיל), אפשר להכין ממנו סירופ נגד הצטננות ושיעול בשילוב עם בצל ודבש, ואפשר פשוט לבלוע שן אחת ליום כמניעה, על כל צרה שלא תבוא...
שומר – מקל על הצטברות גזים וכאבי בטן, במיוחד אצל ילדים, קשיי עיכול, מעודד ייצור חלב אצל מניקות, לטיפול בקושי במתן שתן, בעיות מחזור, אסתמה, נוגד דלקת, מעורר תאבון.
תימין (קורנית) – מחטא, מכייח, מקל על הצטברות גזים ועוויתות במעי, מוריד מתח ומרגיע שרירים, לטיפול בשיעול ליחתי, דלקת סימפונות וריאות גדושות, בגירגור לדלקות פה וגרון, לטיפול בשלשול, אסתמה וחוסר תאבון.
דוגמאות לתרופות ביתיות:
1. קמומיל: ניתן לחלוט 2 כפיות קמומיל מיובש בכוס מים רותחים. בשתייה – מרגיע עוויתות וכאבים ניתן להשתמש כרטייה על פצעים או אקזמות
2. שום: לערבב 3-4 שיני שום כתוב עם בצל קצוץ ו-3-4 כפיות דבש ולהשרות למשך 4 שעות. טוב כסירופ נגד הצטננות, לשיעול יבש, להקלה על כאבי גרון.
3. פשוט להוסיף למזון: את צמחי התבלין ניתן להוסיף לבישולים: כורכום, ג'ינג'ר, תימין, רוזמרין, קינמון וכו'.
מתכונים:
סלט עשבים ירוק
כוס פטרוזיליה קצוצה
כוס נענע קצוצה
כוס כוסברה קצוצה
כוס סלרי קצוץ
1/2 כוס בצל אדום קצוץ
1-2 שיני שום כתושות
50 גרם צנוברים קלויים או שבבי שקדים קלויים
1/4 כוס מיץ לימון סחוט
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן הכנה:
מערבבים את כל המרכיבים, מוסיפים מיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים.
רוטב פסטו ללא פרמזן
2 כוסות עלי בזיליקום טריים דחוסים
2 שיני שום גדולות
1/4 כוס אגוזי מלך או צנוברים
1/2 כוס שמן זית כתית
מלח
אופן ההכנה:
1. טוחנים את הבזיליקום, השום והאגוזים במעבד מזון. רצוי לא לטחון את האגוזים לגמרי אלא להשאיר אותם גרוסים גס.
2. מוסיפים את השמן בהדרגה, בזמן שטוחנים, מתבלים במלח ופלפל וממשיכים לטחון בפולסים עד למרקם הרצוי. ממתינים חמש דקות לפני השימוש, לספיגת הטעמים.
תערובת 5 תבלינים סינית
4 כפות זרעי שומר
2 כפות קינמון
2 כפות זרעי כוסברה
2 כפות אניס
1 כף ציפורן
אופן ההכנה:
מכניסים את כל התבלינים לכלי מכתש ועלי וכותשים דק או טוחנים במטחנת תבלינים.
שומרים את התערובת סגורה במקום יבש.
Comments