ביום שישי האחרון בצהריים, בעודי מתארגנת לקראת סוף-השבוע, והטלוויזיה מתנגנת לה ברקע, יצא לי לשמוע קטע מתכנית בענייני דיאטות. בשלב השאלות מהצופים נשאלה השאלה, אם שתיית כוס קפה חלש מאוד פעם ביום עם מעט חלב נחשבת כשתיית מים. מה שגרם לי להפסיק את מעשיי ולחדד את אוזניי, היתה התשובה שניתנה, שקפה הוא בדיוק כמו מים, בטח קפה חלש, שהמגישה עצמה שותה הרבה כוסות קפה ביום, ושהיום קפה נחשב כשתיה בריאותית, לפי המחקרים. ואז הודגש, שהכוונה היא לנס קפה על בסיס מים ולא לקפה הפוך, שרובו חלב ומכיל קלוריות רבות. ברגע ששמעתי את זה, הבנתי, שאם מומחים בתחום חושבים כך, מן הסתם, רוב האוכלוסיה חושב די דומה או מקשיב לדברים האלה ומבין מכך, שלשתות הרבה קפה זה דבר בריא.
אז זהו, שלא.
הגורם הבעייתי בקפה הוא הקפאין. הקפאין הוא סם ממריץ, פסיכואקטיבי, המצוי בעיקר בפולי קפה, תה שחור וירוק, קקאו וכתוסף מלאכותי במשקאות אנרגיה ומשקאות מוגזים.
השפעות פיזיולוגיות של הקפאין
מולקולות הקפאין מתחרות עם מולקולות האדנוזין, שאמורות להיקשר לקולטנים על תאי עצב, להאט את פעילותם ועל-ידי כך להשרות עייפות. מולקולות הקפאין נקשרות לאותם קולטנים, אך לא גורמות להאטת הפעילות ובכך העייפות נדחית. הפעילות העצבית המוגברת גורמת להפרשת אדרנלין, שידוע כגורם להגברת קצב הלב, עליית לחץ הדם, הגברת זרימת הדם לשרירים, הפחתת זרימת הדם לעור ולאיברים הפנימיים ושחרור גלוקוז על-ידי הכבד. בנוסף לכך, הקפאין מעלה את רמת הנוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) דופמין במוח, הידוע כגורם להתמכרות ולתלות גופנית בשימוש ממושך בו.

נתחיל בבשורות הטובות
במחקרים נמצא, שבכמות מעטה דווקא יש בקפאין יתרונות, ולא נתכחש אליהם: 1. מגביר ערנות וחדות מחשבתית 2. מעלה רמות אנרגיה 3. מעלה את רמת הריכוז (אם כי תנומה קלה בצהריים תעשה את אותו דבר...) 4. מקטין את הסיכון לסוכרת מסוג 2 באנשים עם רמות סוכר תקינות בדם (עם זאת, מחקרים אחרים מראים שהקפאין מעלה קלות רמות סוכר בדם בסוכרתיים). 5. אנשים, ששותים קפה בקביעות נוטים פחות לפתח פרקינסון. חוקרים מאמינים, כי הקפאין מונע מהגוף לאבד תאי מוח, הקשורים בהעברת הנוירוטרנסמיטר דופמין, אותם תאים, שנהרסים בחולי פרקינסון.
אבל, וזה אבל גדול, יותר מדי מדבר טוב הוא ממש, ממש רע.
בטווח הקצר, שתיית קפה מביאה תוך 15-30 דקות לדופק מואץ, להגברת קצב חילוף החומרים בגוף ולייצור חומצה בקיבה ובשתן. בטווח הארוך, צריכה קבועה וגבוהה של קפאין (יותר מ-300 מ"ג ביום, שזה כ-3 כוסות קפה נמס עם כפית שטוחה אחת), עלולה לגרום לתופעות הבאות:
כיב קיבה (אולקוס), צרבות
מיגרנות וכאבי ראש
הפרעות שינה, נדודי שינה, רגזנות ועצבנות
הפרעות בקצב הלב
מינון עולה על 5 כוסות ביום מעלה רמות LDL (הכולסטרול "הרע")
העלאת לחץ דם
העלאת רמות של חומצות שומניות חופשיות וגלוקוז בדם
חרדה, נטיה לרגזנות, שינויים במצב הרוח, דיכאון
תשישות
נפיחות בבטן, גזים
פגיעה וחולשת מערכת החיסון
בעיות בתפקוד בלוטת האדרנל
אנמיה
אוסטיאופורוזיס
התכווצויות שרירים
בעיות בקרישת דם
פגיעה באיזון הורמונלי נשי
השפעה משתנת על הכליות
יצירת סביבה חומצית בדם, אשר פוגעת באיזון הגוף ומעלה שכיחות לתחלואה
צריכת קפאין בהריון מעלה סיכון ללידת תינוקות במשקל נמוך יותר ולעליה בסיכון להפלות (לנשים בהריון לא מומלץ לצרוך יותר מ-200 מ"ג קפאין ביום)
הרעלת קפאין המתבטאת בחוסר מנוחה, עצבנות, התרגשות יתר, נדודי שינה, הסמקה ואי סדירות בעיכול והטלת שתן מרובה. התסמינים יכולים להופיע כבר לאחר צריכה פחותה בהרבה, ומשתנים מאדם לאדם. צריכה של יותר מ־1 גרם קפאין ביום (בערך 23 כוסות אספרסו) עלולה להביא לתסמינים של עווית שרירים, שטף דיבור ומחשבה לא הגיוניים ופרפור חדרים.
יש לשים לב גם לנקודות הבאות:
בזמן ההנקה צריכת קפאין עלולה לעורר את התינוק, להפחית את ספיגת הברזל והסידן שלו ולפגוע בגדילה.
הקפאין מפריע לספיגה של ויטמינים ומינרלים, וגורם לאיבוד רכיבים חשובים, כגון: אבץ, מגנזיום, ברזל, סידן ועוד. ניתן לראות תסמינים חמורים של אנמיה מחוסר ברזל והידלדלות עצם בעקבות שתיה ממושכת של קפאין.
גמילה? הפחתה בצריכת קפאין צריכה להיות הדרגתית מאוד, אחרת עלולים להגיע למצב של כאבי ראש, עצבנות, וכו'. אפשר להשתמש בכוס יותר קטנה ולאט לאט להוריד כמויות, או להחליף חלק מכוסות הקפה בתה צמחים. ישנם גם תחליפים לקפה על בסיס דגנים או עולש. קיים תחליף גם לקפה שחור אשר מופק משורש שן הארי.
בנוסף, יש אנשים שרגישים לקפאין יותר מאחרים. מי שמרגיש עצבני או סובל מדפיקות לב מואצות אחרי כוס תה אחת, קפאין זה לא בשבילו ועדיף שיעבור למשקאות נטולי קפאין. משקאות נטולי קפאין, כשלעצמם, גם הם לא חפים מבעיות. בתהליך, שהקפה עובר להוצאת מולקולות הקפאין, משתמשים בממסים כימיים, שעלולים להיות מסרטנים (מתילן כלוריד ואתיל אצטט). כדאי להעדיף קפה, שמולקולות הקפאין הוצאו ממנו על-ידי קיטור (יצוין עליוhot water), אך בתהליך זה מוציאים 98% מהקפאין ו-2% נשארים. לאנשים, הרגישים לקפאין, זה עדיין יכול להיות בעייתי.
מקורות לקפאין בתזונה
קפה על כל סוגיו, כולל אייס קפה, שוקו, משקאות אנרגיה, משקאות מוגזים, מעדני חלב וגלידות בטעם קפה, שוקולד (במריר הכי הרבה, בחלב הכי פחות), דגני בוקר עם מילוי בטעם קפוצ'ינו, עוגות מוכנות בטעם קפה, תרופות לשיכוך כאבים ומוצרי דיאטה למיניהם. שימו לב, שגם תה ירוק מכיל קפאין, משום שמקורו באותם עלים מהם מפיקים את התה השחור. באופן כללי, אם לא כתוב על התה שאינו מכיל קפאין, יש להניח שהוא כן מכיל אותו.
לסיכום, הקפאין נמצא כמעט בכל מקום, וזו עוד סיבה לקרוא את הרכיבים על התווית, כדי שנדע ונוכל לבחור מה אנחנו מכניסים לגוף שלנו.
ומה לגבי ילדים?
רוב הילדים לא שותים קפה, אך הם צורכים קפאין בעיקר ממשקאות קלים, ממוצרי קקאו שונים וחטיפים. מחקרים גילו, כי בקרב ילדים, שאינם מורגלים בצריכת מינונים גבוהים של קפאין עלולים להופיע תסמינים כמו ערנות, חרדה והיפראקטיביות כבר בצריכה של 5 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף. למשל ,בילד, שמשקלו כ-30 ק"ג תסמינים אלו עלולים להופיע בצריכת 150 מ"ג קפאין ליום, כמות שקיימת ב- 4-5 פחיות קולה.
נחזור לתכנית הדיאטות. עוד בעיה בטענה, ששתיית קפה היא כמו שתיית מים, היא שזה נותן לגיטימציה לאנשים לשתות קפה כל היום, במקום מים. זה גם מגביר את צריכת הקפאין, וגם מגביר צריכה של חלב, סוכר וממתיקים מלאכותיים שבדרך-כלל מתלווים לקפה, ואשר גם להם השפעות לא סימפטיות על גופנו. כמו כן, זה מונע מאנשים לשתות מים, מים אמיתיים, שהם הדבר הכי בריא שיש, והם תרופה להמון מצבים בעייתיים שאנחנו חווים. ומאחר ולקפאין יש גם אפקט משתן קל, שתיה של קפה כל היום, במקום מים, עלולה גם לגרום להתייבשות.
אם כן, הדבר הנכון היחיד, שנאמר בהקשר של שאלת אותה הצופה, הוא שנס קפה אחד חלש ביום הוא לא נורא, ואפילו בריא, אבל מכאן ועד לומר ששתיית קפה יכולה להחליף שתיית מים, אני מקווה שהצלחתי להבהיר שהדבר אינו כך כלל וכלל...
מילה קטנה לסיום.
המקרה הזה מדגיש באופן בולט את ההבדל בין הגישה הנטורופתית, ששמה את הדגש על רכיבי מזון טובים וחיוניים לגוף, המהווים דלק איכותי ומסייעים לו לתפקד בצורה אופטימלית, לבין הגישה הקלינית, שמתמקדת בצריכת קלוריות נמוכה והורדת משקל. לפי הרציונל הקליני, ואת זה אני אומרת מניסיון על סמך-המלצות, שגם אני קיבלתי בעבר, ההמלצה היא לשתות קפה עם חלב דל שומן ועם ממתיקים מלאכותיים, כדי שסך הקלוריות יהיה הנמוך ביותר האפשרי. וזאת על אף העובדה, שחלב דל שומן הוא חסר ערך תזונתי כמעט לחלוטין, ושממתיקים מלאכותיים הם בין הדברים הכי לא בריאים לגוף וגורמים לנזקים רבים אחרים. לפי הרציונל הנטורופתי, ההמלצה תהיה לא לשתות קפה אם אפשר, אבל אם חייבים וזה עושה טוב לנפש, אז ניתן לשתות כוס קפה או שתיים, עם חלב מלא, שלפחות יש בו ערך תזונתי כלשהו, ולהתרגל לא להמתיק בכלל, בטח לא בממתיקים מלאכותיים. החשוב הוא לעשות מה שבאמת בריא לגוף, ולא "לעבוד" עליו עם אוכל בכאילו.
Comments