top of page

סדנת רוקחות טבעית לקיץ
תקציר ההרצאה

ארומתרפיה - השימוש בשמנים אתריים ובחומרי ריח טבעיים אחרים לשיפור הרווחה הפיזית, הפסיכולוגית, הרגשית, הנפשית והרוחנית

 

שמנים אתריים
 

שמנים אתריים הם חומרים טבעיים, נדיפים ומורכבים, המאופיינים על-ידי ריח חזק ומיוצרים על-ידי צמחים ארומתיים כמטבוליטים שניוניים. הם ידועים בתכונותיהם האנטיספטיות: אנטי-בקטריאליים, אנטי-ויראליים, אנטי-פונגליים, ביכולותיהם התרפויטיות ובניחוח החזק שלהם. אי לכך הם משמשים באופן נרחב בתעשיות המזון, התרופות והקוסמטיקה. בטבע השמנים האתריים משמשים להגנה על הצמח מפני מזיקים ובעלי-חיים, אך גם כדי למשוך מאביקים שיפיצו את האבקנים שלהם.
השמנים האתריים הם נוזלים חסרי צבע בדרך כלל, צלולים, נדיפים, מסיסים בשמן או בממסים אורגניים. הם מסונתזים על-ידי כל חלקי הצמח: ניצנים, פרחים, עלים, גבעולים, ענפים, זרעים, פירות, שורשים, ונאגרים בתאים מפרישים, חללים, תעלות ובלוטות.
יש מספר שיטות למיצוי השמנים מהצמח: זיקוק, קיטור, כבישה קרה, ממסים אורגניים ועוד.
כיום ידועים לפחות 3,000 שמנים שונים, מתוכם 300 חשובים לשימושים ברפואה, חקלאות, מזון, קוסמטיקה, בישום וחיטוי. השמנים משמשים גם לעיסוי יחד עם שמני נשא צמחיים, ובעיקר בארומתרפיה.
דוגמאות: לבנדר, פטשולי, וניל, אקליפטוס, אורן, ברוש, ילנג ילנג, עץ התה, גרניום, הדס, מור, ועוד.

 

שמנים צמחיים
 

נקראים גם שמני בסיס/נשאים. אלה הם שמנים בעלי תכונות נפלאות לעור ומשמשים אותנו פנימית וחיצונית כאחד מזה מאות ולפעמים אלפי שנים. שמנים אלה מופקים בדרך כלל על-ידי כבישה קרה מירקות, זרעים, גלעינים, פירות ועוד. במצבם הגולמי עשירים בחומצות שומן החיוניות לאדם. כמו כן, הם מכילים את כל המינרלים והוויטמינים הנחוצים להתפתחות האדם ורובם עשירים גם באנטי אוקסידנטים. בתהליך כבישה קרה מפיקים את השמן מהזרעים על-ידי מעיכתם, ללא חימום. בשיטה זו איכות השמן ותכולת הוויטמינים נשמרים בגלל הטמפרטורה הנמוכה. החסרון של שיטה זו שלא ניתן להפיק מהזרעים את מקסימום השמן המצוי בהם ולכן מחירו של השמן יהיה יקר יחסית.
השיטה הפחות רצויה היא מיצוי בסולבנטים. בשיטה זו טוחנים את הזרעים ומבשלים אותם בתוך סולבנט (נוזל ממס שהוא תזקיק נפט). לאחר מכן מסננים את השמן, מנדפים את הסולבנט (חלקו עלול להישאר בשמן) ומזקקים את השמן. בשיטה זו אמנם מפיקים מקסימום שמן מהזרעים אבל תכולת הוויטמינים יורדת בגלל הבישול וכן מתחמצן השמן בגלל טמפרטורת החימום הגבוהה. כמובן, ששמן זה יהיה זול יותר אך שמן זה ניזוק כתוצאה מהטמפרטורות הגבוהות ונותר ללא מרכיבים חיוניים, ללא טעם וללא ריח. שמן זה אסור לחלוטין בשימוש קוסמטי.
כבר לפני מאות שנים גילה האדם ששמנים אלה אשר משמשים אותו לאכילה בחיי היום יום, הינם גם בעלי תכונות קוסמטיות ומרפא. התפתחות ענף הרפואה האלטרנטיבית והארומתרפיה, יצרו צורך במציאת שמנים אשר יוכלו לדלל את ריכוזיות השמנים האתריים. כל השמנים האתריים מלבד שמן הלבנדר חייבים להיות מדוללים בגלל כוחם הפעיל הרב. השילוב בין השמנים האתריים ושמני הבסיס מוכר היום כשילוב המוצלח ביותר ברפואה האלטרנטיבית ובתחום הארומתרפיה.
כמו כן משמשים השמנים הצמחיים בתעשיית הקוסמטיקה. לשמנים תכונות המשפרות את מראה העור בזכות הריכוז הגבוה של חומצות השומן החיוניות: לינולאית ולינולנית. בדרך-כלל לעור חסרות חומצות שומן אלה והשלמתן מאפשרת תיקון מהיר יותר של העור לאחר חשיפה לשמש או במחלות כמו פסוריאזיס ואקזמה.
דוגמאות: שמן זית, אבוקדו, חוחובה, זרעי ענבים, קוקוס, שומשום, שקדים, נר הלילה ועוד.

 

 

 

דרכי טיפול בשמנים אתריים
 

  1. עיסוי ארומתרפי – דרך טובה להחדיר לגוף כמות גדולה של שמנים אתריים (מדוללים בשמן נשא). מתאים למקרים של כאבי שרירים, עוויתות במערכת העיכול, וכו'.

  2. הוספת מספר טיפות של שמנים אתריים למי אמבט חמימים או טפטוף על מגבת רטובה מחוץ לאמבט. השמנים מתנדפים בזכות החום ופועלים דרך מערכת הנשימה וכן דרך ספיגה לדם דרך העור. מתאים למקרים של כאבי שרירים או מחלות דרכי הנשימה, למשל.

  3. הוספת מספר טיפות למכשיר אינהלציה או לקערה עם מים חמים ושאיפתם תוך כיסוי הראש במגבת, כדי שהאדים לא יברחו. טוב למקרים של חלות בדרכי הנשימה.

  4. הדפה במבער רגיל או חשמלי – מטפטפים מספר טיפות של שמנים אתריים לתוך מים או מלח גס ששמים בצלוחית בראש המבער, מדליקים נר קטן מתחת לצלוחית ונותנים לשמנים להתנדף. 5-6 טיפות מספיקות ל-3-4 שעות של פעולה.

  5. רטייה/קומפרס רטוב חם או קר עם מספר טיפות של שמנים אתריים, להניח על האזור הרלוונטי

  6. ספריי

  7. קרם או משחה עם שמנים אתריים לצרכים קוסמטיים או טיפוליים.

קיץ בישראל
 

הקיץ בישראל מביא איתו את בשורת היתושים, שהוגדרו לאחרונה על-ידי המשרד להגנת הסביבה כמפגע (הפוגע הגופנו), זאת על מנת להבדיל אותם ממטרד (הפוגע ברכוש).

היתושים ניזונים מסוכר שהם משיגים מצוף פרחים וממקורות אחרים, אבל הנקבה זקוקה לתוספת חלבונים כדי לייצר ביצים ואותם היא משיגה מהדם שלנו.

הנקבה נמשכת לסימנים שהגוף שלנו פולט: חום, CO2, חומצה לקטית, אסטרוגן ועוד. מצד שני, שום או עמבה וריחות נוספים ירחיקו אותה.

אנשים שיש להם נטייה דווקא לא להיעקץ צריכים להיזהר כשהם מגיעים למקומות אחרים בעולם, בהם יש זנים של יתושים שלא נמצאים בארץ ודווקא כן יימשכו אליהם. לעיתים, כשנמצאים יחד באותו חדר, היתושה תימשך יותר לסימנים הנפלטים מאחד מבני הזוג יותר מאשר לשני, ויווצר הרושם שהוא נעקץ יותר, אבל במקרים בהם אותו בן-זוג אטרקטיבי לא יהיה בסביבה, זה שלא נעקץ בדרך-כלל ייהנה הוא מהחוויה המפוקפקת...

יש כאלה הנעקצים הרבה, אבל הם לא רגישים לעקיצה ולא מתפתחת אצלם תגובה אלרגית. במקרה של יתושים שמעבירים מחלות זה יכול להיות מסוכן כי הם לא רגילים להיזהר.

מהן הדרכים הכי טובות להתמודד עם המפגע?

למרבה הצער, דוחי יתושים אלקטרוניים ומנורות אור כחול לא עוזרות נגד היתושים.

מה כן עוזר?

  1. רשתות נגד יתושים על כל החלונות בבית

  2. כימיקלים דוחי יתושים, למשל DEET

  3. שמנים אתריים דוחי יתושים, כמו: ציטרונלה, עשב לימון, אקליפטוס לימוני, לבנדר ועוד.
     

שמן ציטרונלה
Cymbopogon nardus / Cymbopogon winterianus

עוזר גם לכאבי שרירים, מחלות עור מדבקות, חום, פריחה, הזעה מוגברת, פטריות, עייפות

 

שמן עשב לימון (למונגראס)
Cymbopogon citratus

עוזר גם לכאבי שרירים, הפרעות עיכול, אקנה תשישות פיזית ומנטלית

 

שמן אקליפטוס לימוני
Eucalyptus citriodora

משכך כאבים, מסייע בריפוי פצעים, אנטי-בקטריאלי, אנטי-ויראלי, אנטי-פונגלי, עוזר לריפוי דלקות בדרכי הנשימה, מסייע בהורדת חום, משמש לטיפול בקנדידה

 

שמן לבנדר
Lavandula officinalis

עוזר גם לאקנה, אלרגיות, חרדה, אסתמה, חבורות, כוויות, אבעבועות-רוח, קוליק, חתכים, דיכאון, דלקת עור, מחזור לא סדיר, כאבי אוזניים, נפיחות, כאבי ראש, יל"ד, גירוד, מיגרנות, מחלות עור, סטרס, סימני מתיחה, ורטיגו, שיעול ועוד.

 

מתכון לספריי טבעי דוחה יתושים

בבקבוק 30 מ"ל לערבב:
 

12 מ"ל הידרוסול לבנדר
12 מ"ל הידרוסול עשב לימון

3 מ"ל אלכוהול 70%

10 טיפות שמן אתרי ציטרונלה

10 טיפות שמן אתרי אקליפטוס לימוני

10 טיפות שמן אתרי לבנדר

 

*ניתן להחליף את ההידרוסול במים מזוקקים ולשים עוד 2-3 טיפות מכל שמן

 

לערבב טוב לפני השימוש.

ניתן להתיז על בגדים, על העור, באוויר

 

 

עקיצות היתושים הן בעייתיות, כי הן מגרדות ויכולות להזדהם.
בין הטיפולים הקונבנציונליים ניתן למצוא: קירור המקום על-ידי קרח (עטוף במגבת) של אזור העקיצה כדי להאט את התפשטות הארס והדלקת, תרופות אנטי-היסטמיניות למריחה מקומית או לטיפול סיסטמי וסטרואידים.

במקרים שאינם אקוטיים מומלץ לנסות טיפול טבעי: מריחה של דבש או ג'ל אלוורה (ישירות מהצמח) על האזור, או מריחה של משחה מרגיעה הקלה על הגרד.
 

רכיבי המשחה:
 

חמאת שיאה - מרגיעה, אנטי-דלקתית, מעניקה לחות, אנטי-אוקסידנטית, אנטי-בקטריאלית, אנטי-פונגלית, מעודדת בניית קולגן, מעודדת התחדשות תאי, מרגיעה עקיצות, מעודדת ריפוי פצעים.
מכילה חומצות שומן שמאזנות ומזינות את העור: פלמיטית, סטארית, אולאית, אומגה-3, אומגה-6, ויטמינים אנטי-אוקסידנטים: A, E, טריגליצרידים, צטיל-אסטרים.

 

שמן קלנדולה – מרגיע, מזרז ריפוי פצעים, אנטי-דלקתי, אנטי-בקטריאלי, אנטי-פונגלי, מזרז בניית קולגן חדש, מזרז יצירת תאים חדשים.

שמן עץ התה (Melaleuca alternifolia) - אנטי-בקטריאלי, אנטי-ויראלי, אנטי-פטרייתי.
(וגם עוזר לאקנה, קנדידה, אבעבועות-רוח, פצעי קור, צינון, שפעת, חתכים, גירוד, מיגרנה, עור שמן, תולעת במעיים, סינוסיטיס, פצעים, כתמי פיגמנטציה, דלקת בדרכי השתן, יבלות, שיעול).

 

שמן לבנדר (Lavandula officinalis) – מרגיע ומשקם עור פגוע.

 

מתכון למשחה טבעית להרגעת עקיצות
 

לכמות של 10 מ"ל:
 

להמס 7 מ"ל חמאת שיאה
להוסיף 3 מ"ל שמן קלנדולה
להוסיף סה"כ 15 טיפות של שמנים אתריים: לבנדר, עץ התה
לערבב טוב ולמזוג לצנצנת
להמתין שיתמצק
למרוח על העקיצה לפי הצורך.

 

 

מלבד יתושים ועקיצות, המעבר לקיץ מביא איתו את תופעות עונות המעבר, למשל קדחת השחת. מי שסובל מזה מכיר את התופעות: נזלת, עיטוש, עיניים דומעות וצורבות, פריחה וגרד בעור, שנגרמות בעקבות פיזור באוויר של אבקני פרחים, אבקני עצים, נבגי עובש של פטריות.

ניתן להשתמש בשמנים אתריים שיכולים לסייע בהורדת תדירות ההתקפים ובהתגברות על ההתקף, כמובן, אך ורק אם מדובר במצב שאינו מסכן חיים, שאז יש להשתמש בתרופות קונבנציונליות לפי המלצת הרופא.
 

שמנים אתריים בעלי תכונות אנטי-אלרגיות או בעלי השפעה על מערכת הנשימה:
 

שמן מנטה (Mentha piperita) – עוזר גם לאסתמה, קוליק, תשישות, שפעת, בעיות עיכול, גזים, כאבי ראש, בחילה, סינוסיטיס, ורטיגו, סקביאס (גרדת).

שמן אקליפטוס רדיאטה (Eucalyptus radiata) - דלקות בדרכי הנשימה, ברונכיט, סינוסיטיס, נזלת אלרגית, התקררות, שפעת, חום, אסתמה, ראומטיזם, כאבי שרירים, עוויתות בבטן, כאבי מחזור, כאבי ראש, תשישות מנטלית, עייפות, עקיצות יתושים, מעורר כללי.
מתאים לתינוקות וילדים.

שמן לימון (Citrus limon) – עוזר גם לצמרמורות, התקררות, עור אפור, עור שמן, שפעת, פיגמנטציה, דליות, יבלות.

 

שמן לבנדר (Lavandula officinalis)

 

מתכון למלח הרחה אנטי-אלרגי
 

לכמות של 30 מ"ל:
 

למלא צנצנת של 30 מ"ל במלח גס
לטפטף מספר טיפות של אחד או יותר מהשמנים הרשומים מעלה.
לסגור את הצנצנת ולערבב טוב.
ניתן לקחת בתיק ולהריח מספר פעמים ביום ובעת התקף.

קיץ נעים ובריא!

bottom of page